Budapest Blackberries

Az első lacrosse Tanácsadó blogjot olvasod! Célunk segíteni a haza csapatokat és egyfajta támaszt nyújtani mindenkinek, aki szereti ezt a sportot! (http://lacrosseberries.wordpress.com/)

Folytatjuk a korábban elkezdett szabály összefoglalót, mely most azért is aktuális, mert úgy néz ki hamarosan lesz egy ellenfelünk Magyarországon! Még pedig Debrecenben :)
 
Így most egy picit nekik is írunk, hogy felkészítsük őket erre a csodálatos sportra!

Nem nagy titok, hogy a lányok és a fiúk két teljesen más sportot űznek lacrosse címszó alatt.

Ha megnézel egy-két képet a játékosokról, hamar rájössz a lényegre. Igen, a lányoknak nincs védőfelszerelése a fiúknak meg van! Ez a különböző stickek (pontosabban a bot "head" része) miatt alakult így, amik alkalmatlanok ugyanarra a játékstílusra. A fiúk kontakt sport jellege hamar kihalt a lányoknál, ami másféle stick szükségességét vonta magával. Bár sok lány (köztük én is) szeretné ha a lány lacrosse nemcsak a megszorításokról szólna, annak érdekében, hogy védjük magunkat. Inkább vállalnék pár védőfelszerelést :)

A lányok felszerelését már említettük múlt héten: lacrosse stick, fogvédő, szemüveg, kis kesztyű és stoplis cipő. A bot nálunk nem mély hálós, hiszen mi nem ütközünk olyan nagyokat. Nekünk nincs kis bugyrunk és a mélysége a hálónak sem lehet akkora, hogy a teljes labdát elnyelje. Így a lányoknál nehezebb bent tartani a labdát, mivel ennyire kicsi a háló. A lányok a labda bent tartására hintáztatják a sticket (cradle). Ez a fiúkra is jellemző, de talán nem olyan mértékben. Ők van hogy csak oldalt kitartják a sticket és úgy futnak a kapu felé. Ezt a lányoknál nem lehetne megtenni :)


 

A fiúknál a felszerelés a következőket tartalmazza: stick, sisak, fogvédő, nagy-és tömött kesztyűk, váll, mellkas-és könyökvédő. Illetve ők is nagyrészt stoplis cipőt hordanak.
A fiúk esetében a testi kontakt szinte elvárás, deréktól felfele nem szokták kímélni egymást!

Nekik még az is hozzátartozik a felszerelés bonyolultságához, hogy a védőknek és max. egy középpályásnak más fajta stickje van/lehet. Mint az a fenti képen is látszik: hosszabb ennek a típusú botnak a nyele. A lányokkal ellentétben itt megkülönböztetik a "defensive" sticket a "middie" meg az "attacker" sticktől. A hosszabb, a képen látható stick a "defensive" vagyis védekező stick. Ebből egyszerre maximum 4 db tartózkodhat a pályán. A lányoknál azonban csak egy méretű stick van, nincsen különbség a stickek hosszában. Egyedül erre a goalie a kivétel, az ő stick-jének a hosszára, illetve méreteire teljesen más szabályok vonatkoznak.

A lányoknál egyedül a kapus az aki beöltözik. Kötelező felszerelése a sisak, a torokvédő és a kesztyű. Minden más extra a kapustól függ, van aki ezekkel is beéri és utána vállalja a lila foltokat mindenhol a testén :)

Minimális a hasonlóság a két sport között, de a kapus az egy biztos pont :)

Ha jobban szeretnéd látni a részleteket, akkor nézd meg a debreceniek videóját, ami pont erről szól (igaz nagyrészt a fiúk részét érinti): 

https://www.youtube.com/watch?v=Cdk8PgkDixA&feature=youtube_gdata

Címkék: felszerelés férfi női lacrosse

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blackberries-lacrosse.blog.hu/api/trackback/id/tr714459337
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása