Budapest Blackberries

Az első lacrosse Tanácsadó blogjot olvasod! Célunk segíteni a haza csapatokat és egyfajta támaszt nyújtani mindenkinek, aki szereti ezt a sportot! (http://lacrosseberries.wordpress.com/)

Amíg várunk a fiúkra, íme egy kis szabálykönyv folytatás a lányoknak! :)

Csukd be a szemed (ne most, majd ha elolvastad:)) és képzeld magad oda a pálya szélére. Kezedben egy stick, a fogvédőtől állandó rágás kényszered van, meleg van, allergiaszezon.
A meccs elkezdődött, mindenki őrült tempóban fut a pályán fel és alá. Megy a szurkolás, mennél már te is, de mégse. Sok az információ, hogy is van?
És valaki lefut a pályáról, hogy lecseréljen.

Mit teszel?

Először is kétségbeesel, hiszen azt sem tudod hova kell állni! Ha már jó helyen vagy, hova kell futni? Ha elkapod a ritmust a labdát vajon elkapod? Ha elkapod, mit csinálj vele?

Ne ess pánikba, ez a legrosszabb amit tehetsz! Ja és felejts el mindent, amit a férfi lacrosse-ról tudsz! MINDENT!

Jelen esetben 12-en vagytok a pályán (1 kapussal együtt). A következő postok léteznek: defence (vagy D-line), D-wing, midi, A-wing, attack (vagy A-line) és a goalie.
A pályáról egy korábbi postom során már tettem föl képet, de most szerepeljen újra, mert fontos elem:
Ha defence vagy?
Ha defence-hez kell felmenned, akkor ugye védekezni mész fel. Ez talán az egyik legnehezebb post. Ilyenkor értelemszerűen a saját kapud elé rohansz és ott is maradsz a játék jó részére. Középkezdéskor (a fenti kis körben történik a face-off), te mindenképpen a kapud előtt lévő vonal mögött állsz!
3-an vagytok és feladatotok, hogy támadáskor ne cselezzen ki senki és mindig jó helyen állj! Nehézség, hogy a 11-es vonalon belül nem maradhatsz egyedül bent, tehát fognod kell valakit állandóan! Ja és üvöltöznöd (ami egyébként a többieknek sem árt), hogy hol a labda (ball, ball, ball, amíg a te támadódnál van!). Ilyenkor minden a kommunikáción múlik. Üvölt a kapus, üvöltesz te is és az ellenfél is... :)
Ha mozdul a támadó, neked is mozdulnod kell. Azonnal! És ne menj ki túlságosan rá, mert pikk-pakk testcsellel otthagy.
Hol mozoghatsz? Nagyrészt a kapu előtti restraining linenál maradsz (ezek a keresztbefutó vonalak). De max a védett kaputól nézve a második line-ig mehetsz/menj el el. Ha a te csapatod támad, akkor 4 játékosnak (ha más a csapatlétszám ez változhat) MINDIG az ellenfél kapuja előtt húzódó restraining line mögött kell maradnia, különben les! Ez a 4 ember itt jelen esetben a 3 védő és a D-wing.
 

Ha D-wing vagy?
A D-wing tulajdonképpen egy midi (lásd később), annyi extrával, hogy ő is hátul marad a védekezést erősíteni és középkezdéskor a középső kör szélén állhat, a face-off-ot követően kirepülő labdát pedig fontos elkapnia.
Na de itt jönnek a játék szépségei. Mi van akkor ha egy gyors cselnek köszönhetően te kapod el a labdát. Te védő midi vagy, nem mehetsz előre a második line-on túl, ugye?
Dehogynem! Tulajdonképpen mindenhova mehetsz! Mindenki mehet, ahova szeretne (kivéve a goalie persze :)).
De egy dologra minden körülmények között figyelni kell: hogy 4 ember maradjon támadáskor a 2. restraining line mögött. Ha ez történetesen 2 támadójátékos és 2 midi, akkor is jó! Bár ritka, hogy a támadók ennyire hátra mennének. (Ezért írtam korábban, hogy ez nagyjából a 3 védő és 1 D-wing szokott lenni).
De ha D-wingként elkapod a labdát, akkor fuss, ahogy a lábad bírja és akkor passzolj ha épp van egy tiszta passz lehetőséged, a többivel ne foglalkozz!
(A 4 ember, aki a restraining line mögött marad, stick feltartással jelzi eme szándékát)

Ha midi vagy?
A misztikus midi :)
Szerintem midinek a legegyszerűbb és legtisztább lenni. Éppen azért, mert futhat, ahogy szeretne, neki szíve joga elől is lenni, illetve akár hátul is. Támadhat, védhet, minden jöhet! Egyedül kezdéskor kell a face-off kör körül állnia. 2 midi áll ilyenkor a kör körül, 1 a körben elvégzi a face-off-ot, valamint a kör körül áll még a D, valamint az A-wing.
A midi a söprögető játékos. A középpályán összeszedi a labdát, kiszorítja a támadójátékosokat a pálya szélére, elkapja a rossz passzokat. Rengeteget fut és nagyon jól helyezkedik.

Ha A-wing vagy?
Az A-wing ugyanaz a támadó játékosoknak, mint a D-wing a védőknek. Tehát ő is egy midi, csak rögtön a támadó sor előtt áll a face-off kör körül, és ha övé a labda már fut is támadni.

Ha attack vagy?
Ha támadójátékos vagy, akkor a kezdésnél az ellenfél kapuja előtt restraining line mögött állsz. 3-an vagytok erre a postra és feladatotok, hogy elkapjátok a mezőnyjátékosok passzait és gólt dobjatok. Ti persze bemehettek a kapu előtti 11-es vonal mögé időkorlát nélkül.
Titeket fognak az ellenfél védői és az összes megérkező mezőnyjátékosra kerül egy "védő". Ha gyors passzjátékot követően nem lehet gólt lőni, akkor érdemes kihúzni a védőket és gyors befutásokkal elkérni a labdát és lőni.
Egy kis része van a pályának, ahova senki sem léphet be: crease! Erről már írtunk korábban, szigorúan büntetik ha valaki a kapus zónájába lép.
 

Címkék: sport szabályok női lacrosse magyarországi sportág

komment

Sziasztok!

Amíg készül a férfi lacrosse szabályairól az első bekezdés, addig is itt van egy érdekesség!
Vajon mit játszanak a kisfiúk? :)

Ha ismertek még, nyugodtan írjatok!

Címkék: filmek lacrosse

komment

süti beállítások módosítása