Budapest Blackberries

Az első lacrosse Tanácsadó blogjot olvasod! Célunk segíteni a haza csapatokat és egyfajta támaszt nyújtani mindenkinek, aki szereti ezt a sportot! (http://lacrosseberries.wordpress.com/)

Sziasztok!

Folytatjuk sorozatunkat, még pedig egy nagyon aktuális témával: lány lacrosse szabályok!

Igyekszünk mindenre kitérni, ami csak releváns lehet, de a legapróbb részletekig (méretek, szabványok) nem részletezünk mindent.

Európában a lacrosse-t 10 fő játsza. 9 mezőnyjátékos és 1 goalie (kapus). Az USA-ban ez 12 főre emelkedik, 11 mezőnyjátékosra és 1 goalie-ra. A csapat létszám valószínűleg azért lett leredukálva, hogy minél több lacrosse csapat jöhessen létre :)

A lányok egyetlen kötelező "viselete" a fogvédő. Praktikus még a szemüveg viselete, továbbá a kesztyűé is, mert egy-egy stick-check (stickre mért ütés a labda megszerzése érdekében) eltévedhet és az bizony fájdalmas. Ami még fontos kellék: stoplis cipő. Hiszen füvön játszunk és ez az egyik legcsúszásgátlóbb cipő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy meccs 60 percig tart, 3x20 perces harmadokkal vagy 2x30 perces félidőkkel, ezt a 2 csapat dönti el a meccs előtt. Maximum 10 perc pihenőidő van a két félidő között, ahhoz hogy a csapatok átvándoroljanak a másik térfélre.

A pálya 110 yard (100 méter) hosszú és 60 yard (54 méter) széles, Amerikában gyakran az amerikai focipályán játszák a lacrosse-t. Ez a méret itthoni viszonylatban nagyjából egy nagy focipálya méreteinek felel meg.

Itt láthatjátok a pályát a hivatalos méretekkel, leírással:




 

A kapuk 6 láb (1,8 méter) szélesek és 6 láb magasak. A kapu körül van egy 9 láb (~3 méter) átmérőjű kör, ez a kapus zónája, a crease. Ebben a zónában a kapuson kívül senki nem tartózkodhat, se támadó, se védő. Ettől távolabb pedig van egy 8 és egy 12 méteres félkör, ami rettenetesen fontos.
Ehhez külön ki kell térnem a kapu körüli játékra, mert ez talán a legizgalmasabb és legbonyolultabb is egyben :)

A támadók bármennyi időt eltölthetnek a körökben, őket nem köti időkorlát. Viszont a védők maximum 3 másodpercet lehetnek a 12 méteres félkörön belül. De ha a támadó, akit fognak, tőlük kinyújtott karral mért "sticknyi" távolságon belül van, akkor őket sem fogja időkorlát. Az egyik leggyakoribb "minor fault" vagyis kisebbfajta szabálysértés az az, hogy a védők magukban állnak a zónán belül, és nincsen körülöttük senki.

A másik dolog amire figyelni kell, az az, hogy nem lehet úgy a kapura lőni, hogy kapu és a labda iránya között kialakult "háromszögben" védő tartózkodik. Ha valakire rálövünk ezekkel a nehéz gumilabdákkal akkor az egyhamar nem gyógyul be és igen fájdalmas.
Ha mégis így lövünk, akkor az az úgynevezett "dangerous shot" és a bíró azonnal lefújja.


Akárcsak a hokiban itt is lehet használni a kapu mögötti területet. A leggyakoribb és legsikeresebb támadások általában a kapu mögötti ember és a kapuval szemben álló támadójátékos gyors passzjátékával születnek.


Természetesen itt is megvannak a támadó játékosok (attack), a középpályások (midi) és a védők (defense). Szám szerint 3-3-3 fő plusz ugye a kapus! Azonban mivel az egész pályát folyamatosan le kell fedni, a posztok közötti határvonal nem annyira éles.

Egy dologra azonban mindig figyelni kell. A "restraining line" mögött kell tartózkodni mindig egy védő játékosnak; ha erre nem figyel a csapat, akkor az szintén "minor fault". "Restraining line"-nak hívjuk a kapuhoz közelebb eső, pályát harmadoló vonalat.

Amit még fontos kiemelni, hogy középkezdés van. Ennek a szép angol elnevezése a "face off". Ez tulajdonképpen úgy néz ki, hogy a középső körbe beáll 2 lány (1-1 a két csapatból) és összefogják a labdát a stick-kel. Sípszóra mindketten felemelik a sticket és ha a fejük felé repül a labda (elég magasra), akkor szabályos a kezdés. Innentől kezdődik a harc a megszerzéséért. Ugyanis a kör körül beállnak a többi játékosok és a kirepülő labdára várnak, hogy elindítsák a támadást.
http://vimeo.com/637204
 

Címkék: sport szabályok új női lacrosse

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blackberries-lacrosse.blog.hu/api/trackback/id/tr164454638

Ancsi_Blackberry 2012.04.18. 19:31:51

Nagyon hasznos, köszönjük!:)
süti beállítások módosítása